תניחו את זה בצד: איך לייצר נוכחות אבהית בעידן הסמארטפון?

אם תשאלו הורים לילדים בגיל טרום התבגרות מהי הסחת הדעת הגדולה ביותר, התשובה תהיה ברורה – ריבוי מסכים. המשימה לנתק את הילד מהסמארטפון או הטאבלט הפכה למאמץ הורי לאומי, אבל ספק גדול אם חלק גדול מאותם הורים הביט במראה והתבונן בעצמו. לא נוכל לברוח מזה, אנחנו ההורים מודל לחיקוי ואם אנחנו לא יכולים להניח בצד את הנייד המצפצף – האם זה ראלי לצפות שהילד ינהג כך?

העידן הדיגיטלי וריבוי ערוצי המידע לא מותירים מקום לספק: מי שלא זמין – יוצא מהמשחק. מיילים מהעבודה, מסרונים מהחברים, הודעות בערוצי הסושיאל, טלפונים מלקוחות ומקולגות, כל אלה נחשבים למשבשי זמן איכות משפחתיים – כשהם לא מנוהלים. שלא עצרנו לתת על כך את הדעת. מספיק לבקר בגינה השכונתית כדי לראות אבות שקועים במסך ביד אחת, ובשניה אוחזים בנדנדה. ומה עם נוכחות רגשית? היא כבר תצוץ בשעות הערב. ובכן… זה שאתם נמצאים לא אומר שאתם נוכחים, קשובים, זמינים לילדים שלכם.

כל ילד זקוק לתחושה שהוריו רואים אותו, מקשיבים לו. וכשהטלפון על בסיס קבוע מונח בינכם, הילד מבין היטב: "אבא עכשיו איתי, אבל מחכה לשיחה או הודעה". הקשבה על תנאי, שמומלץ לשקול להימנע ממנה. איך יוצרים נוכחות קשובה עם הילדים ומגבירים את הזמינות הרגשית? הנה ההמלצות שלנו.

1. חוג אבא
קבעו יום ושעה שבועית שיוקדשו לטובת בילוי עם הילד. אחד על אחד. בלי מסכים. בזמן הזה היפטרו מכל הסחת דעת אפשרית ופשוט תהיו. מטרת זמן האיכות היא לחזק את התקשורת עם הילד, להעמיק את ההיכרות עם עולמו, להיות עבורו כתובת ולתת את התחושה שהזמן המשותף איתו – חשוב לך.

נוכחות אבהית בעידן סמארטפון

2. הביטו בעיניים
אין אבא שלא קיים את "השיחה" המוזרה הזאת עם ילדיו: השפתיים זזות, האוזניים שומעות – אבל העיניים נמצאות על המסך. כן, הבנתם הכל ואולי יש לכם תשובה ראויה, אלא שבהיעדר מבט ישיר – המסר שעובר לילד– 'המסך לפניך. אתה לא מספיק חשוב'. הביטו בעיניים כשאתם מדברים עם הילד, הקשיבו לו מדבר ותזכו בדיאלוג נעים ומכבד.

3. רחוק מהעין קרוב ללב  
הנייד מזמן הפך לעוד איבר. הוא צמוד אלינו 24/7, אפילו לשירותים הוא נכנס איתנו. והילדים בדיוק כומונו. מסתובבים עם הסמארטפון ביד גם כשהם עובר בין החדרים, צופים בו תוך כדי אכילה…   תהיו בטוחים שהם אימצו את ההרגל הזה ממישהו. ככל שהנייד עלינו, הסבירות שהשימוש בו יגדל  לכן – כשאתם בבית עם הילדים, הניחו את הטלפון במקום אחד. תרשו לעצמכם 'לשכוח' ממנו קצת.. ותיגשו באופן יזום ואקטיבי לבדוק אותו כשתרצו.

4. אל תדברו בסמארטפון בנסיעה משותפת
נסיעה משותפת היא הזדמנות נהדרת לזמן איכות משותף. הקדישו אותו כדי לייצר שיחה ערה עם הילדים, הימנעו משיחות טלפון לא רלוונטיות בדיבורית ושדרו מסר ברור לילדים: גם באוטו כיף עם אבא. 

5. קחו לעצמכם רגע לנחות 
הגעתם הביתה אחרי יום עבודה והמיילים מהעבודה לא מפסיקים להגיע? תנשמו רגע. קחו כמה דקות לעצמכם כדי להתאקלם, עברו על המיילים, סננו, ענו לאלה הדורשים מענה זריז והסירו כל הסחת דעת שתמנע מכם להסתובב בבית עם חיוך. גם הילדים שלכם יכבדו את זה ויפגינו אחריות ואהבה כלפי עצמם – בדיוק כמוכם.

Facebook
Twitter
LinkedIn
דילוג לתוכן